top of page
  • Claudia Maser

In de bus


Dies en Sanna zaten voor het eerst alleen in de bus. Mama had hen naar de bushalte gebracht en gewacht totdat de bus wegreed. Sanna had net zo lang gezwaaid totdat ze mama niet meer zag. Dies niet, hij keek naar voren hoe de buschauffeur stuurde en of er al een halte was. Het was spannend want hij zou als oudste de haltes tellen. 3 haltes en dan mocht hij op het knopje drukken. Bij de 4e halte zou oma staan en konden ze uitstappen. Dies had beloofd om Sanna’s hand vast te houden. Al twee keer hadden ze de busrit met mama geoefend en voortaan zouden ze elke woensdagmiddag zelf naar oma reizen.

Ja! Daar was de eerste halte. Oma woonde heel ver weg. Veel te ver om te lopen. Oma maakte altijd lekkere groentesoep met lettertjes en verzon gekke spelletjes. Dies keek naar buiten, hij herkende de straten van de vorige keer. De hoge bomen, de kerk en straks kwam er een speeltuin.

Oeps, Sanna liet haar speelgoed hamer vallen. Voordat ze hem kon pakken gleed hij onder de stoel voor hen. Dies stond op en bukte maar doordat de bus een scherpe bocht nam, gleed de hamer nog verder weg. Bijna helemaal naar voren. Dies kroop op zijn knieën door de bus en vroeg een mevrouw of hij tussen haar schoenen de hamer mocht pakken. De mevrouw keek naar beneden, gaf hem de speelgoed hamer en aaide over zijn haren.

‘Gelukkig is het geen echte!’ lachte ze.

Best wel raar wanneer vreemde mevrouwen over je haren aaien maar hij glimlachte en liep snel terug naar zijn zusje. Sanna beloofde de hamer stevig vast te houden en Dies keek weer naar buiten. Ze hadden twee haltes gehad. Waren ze nou al voorbij de kerk en waar bleef de speeltuin? De hoge bomen waren weg. Dies keek nog eens goed. Die grote bloemen struiken had hij nog nooit gezien en dat gebouw ook niet! Hij kreeg een vreemde kriebel in zijn buik.

‘Sanna, we zijn verkeerd, dit is niet meer de juiste weg’, fluisterde hij tegen zijn zusje. Dies kreeg het er warm van. Als oudste moest hij op zijn zusje letten en nu waren ze verdwaald. Wat zou oma wel niet denken? Misschien zou ze mama bellen en dan mochten ze nooit meer alleen met de bus!

‘Kom maar Dies’, zei Sanna. ‘We lopen gewoon naar de buschauffeur en vertellen dat we verkeerd zijn’. Dies knikte. Samen liepen ze naar voren en vertelden wat er gebeurd was.

De chauffeur luisterde en kriebelde door zijn baard. Hij stopte de bus.

‘Dat is niet leuk voor oma’, zei de buschauffeur. Dies en Sanna keken naar hun schoenen. ‘Niet getreurd kindertjes, ik heb een idee. We draaien weer om en rijden dezelfde weg terug. Kom maar dicht bij mij zitten en dan roep je heel hard wanneer je oma ziet’.

Sanna en Dies knikten, gingen dicht bij hem zitten en hielden elkaars hand vast. De chauffeur vertelde door zijn microfoon dat ze heel eventjes terug moesten om oma te vinden. Iedereen in de bus keek meteen naar buiten of dat ze een oma zagen. Sanna vertelde de chauffeur dat ze voortaan elke woensdag naar oma gingen en liet ook haar hamer zien. Dies keek aandachtig naar buiten. Al snel herkende hij de straten weer. Daar waren de hoge bomen en daar was oma! Dies sprong op.

‘Dat is ze! Dat is onze oma!’

Oma stond aan de andere kant van de weg tegenover de bushalte. De andere mensen in de bus keken naar buiten en klapten in hun handen. De buschauffeur stopte de bus, stapte uit en bracht Sanna en Dies naar de overkant.

‘Kijkt u eens mevrouw, ik heb hier 2 reizigers die u wellicht bekend voorkomen’.

Hij kriebelde weer door zijn baard. Oma draaide zich met een ruk om en trok haar wenkbrauwen omhoog.

‘U reed me zojuist gewoon voorbij!’

‘Tja, we zijn een beetje verkeerd gereden’, zei de chauffeur.

‘Volgende week stop ik meteen bij u. Sorry hoor’. De chauffeur gaf een knipoog naar Dies en Sanna en stapte weer in zijn bus.

‘Wat ben ik trots op jullie’, zei oma. ‘Helemaal alleen gereisd en ook nog bij een chauffeur die de weg niet weet. Kom, dan gaan we naar binnen. Ik heb lekkere soep gemaakt, jullie zullen wel trek hebben’. Dies huppelde vooruit en Sanna was een beetje stil. Ze bleef staan en keek nog een keer naar de bus die de straat uitreed. Hopelijk zou de chauffeur haar hamer bewaren.36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vliegveer

Sterrenstof

De vos

Post: Blog2_Post
bottom of page