top of page
  • Claudia Maser

Harry

Bijgewerkt op: 17 jun. 2022

Haar man was een goede, hardwerkende echtgenoot. Ze kreeg alles wat haar hartje begeerde maar toch was ze al jaren niet gelukkig. De leegheid van haar bestaan achtervolgde haar overal. Het volgde haar als een schaduw tijdens het winkelen, sporten, op vakantie en vaak in huis. Zelfs wanneer ze in haar luie stoel lag. Er was geen ontsnappen mogelijk. Tara had de leegheid een naam gegeven. Harry.

Iedere ochtend was hij er weer en drukte als een donderwolk op haar gemoed en schouders. Ze was 55 jaar. Nog altijd mooi zeiden de mensen om haar heen. Zelf twijfelde ze daar al jaren aan. Harry vertelde iedere ochtend dat ze een hele dikke kont had en dat haar buik niet meer om aan te zien was na twee zware zwangerschappen. Ze moest Harry gelijk geven. Vaak had ze zich laten gaan en het afvallen en aankomen had haar lichaam geen goed gedaan. Ze verkeerde in de luxe dat ze nooit had hoeven werken. Gelukkig maar, want er was toch niets wat ze zou kunnen. Haar vader had het vaak genoeg gezegd. Op school hoorde ze bij het slimme meisjes groepje maar Harry moest gelijk hebben. Er waren voor haar geen mogelijkheden. Het beste kon ze de leegte bestrijden met een glas wijn, een toffe tas, een paar geweldige schoenen of een nieuwe hobby. Sommige dagen drukte Harry zo hard op haar rug dat ze bijna bezweek. Met moeite bleef ze overeind totdat ze weer gehoorzaamde. Dan had ze teveel gedaan terwijl hij toch duidelijk had gezegd dat ze niets kon en stil moest blijven zitten. Vol pijn en schaamte slikte Tara een pijnstiller en deed nog een stapje terug. Zonder dat ze het in de gaten had, deed sluwe Harry op een dag alsof hij haar echtgenoot was. Het werkte. Elke dag begon ze steeds een beetje meer te geloven dat Harry haar man was. Hij deed hem ook erg goed na. En zo kwam het dat Tara haar goede man verliet in de hoop om Harry achter te laten. De goede man ging met zijn gebroken hart in een nieuw huis wonen en zoals dat gaat met goede mensen vinden zij hun weg wel weer.

Gelukkig woonde er een nieuwe dikke buurman in de straat. Hij herkende de leegheid van Tara en dacht, ‘wanneer ik haar leegheid op de mijne plak, dan voel ik mijn eigen leegheid niet meer.’

Tara was dolblij met de buurman. Eindelijk een leven zonder leegte. Zo licht als een veertje kwam ze met haar koffertjes binnen en zocht een plekje in het grote bed.

Harry lachte zich rot. Stil zat hij op haar rug en verhuisde mee naar de nieuwe buurman. De eerste weken zag Tara hem niet, totdat ze de leegte in volle hevigheid begon te voelen. Haar zonnige dromen dreven weg en de regen liet zich met dikke druppels vallen. Ze had Harry nog niet eerder zo heftig ervaren.

De nieuwe buurman was dol op Tara’s inkomen. Met haar geld kon hij een tijdje zijn leegte verdrijven. Hij at zich rond en genoot van zijn nieuwe luxe bestaan. Nieuwe wegen en mogelijkheden openbaarden zich voor hem. Even dacht de dikke buurman dat hij het geluk gevonden had maar al snel ontstonden er kieren en sijpelde de leegheid weer binnen. Gelukkig waren er genoeg andere vrouwen die ook in leegte zwommen. Met hen probeerde hij de gaten en lekkages opnieuw te dichten. Tara kon haar ogen niet geloven maar Harry had haar met een prop verdriet de mond gesnoerd. De prop mocht alleen uit haar mond wanneer ze leuke en vrolijke dingen zei, anders niet. Boze, verdrietige of slimme woorden zouden enorme scheuren kunnen veroorzaken! De dikke buurman gaf Harry gelijk. Daar had niemand wat aan. Het was tenslotte bewezen dat ze niets kon, dus Tara kon nu maar beter blijven zitten waar ze zat om nog erger te voorkomen. Tara deed de deur op slot. Ze liet niemand meer binnen en keek vol verlangen naar de dikke buurman. Alles in haar hoopte dat hij op een dag zijn eigen leegte verdreven had en de prop verdriet uit haar mond zou halen. Harry zat lachend op het dak en hield de zon tegen. Hij wist wel beter. De leegte van de dikke buurman was de grote broer van Harry.

Grijnzend omklemde hij de donkere paraplu en wachtte op de dag dat de dikke buurman al het geld opgemaakt had en Tara uit zou zwaaien. Harry wist niet dat Tara zonder rijkdom, huis en spullen alles achter zich zou laten, ook hem.
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vrijheid

Post: Blog2_Post
bottom of page